ПОЧЕО НОВИ ЦИКЛУС УРЕЂЕЊА ПАРКА БУБАЊ У НИШУ
24.08.2012

Спомен парк „Бубањ“- простор око спомен обележја и Амфитеатра, који се реконструишу захваљујући финансијским средствима из пројекта „Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“ у оквиру прекограничне сарадње Бугарска-Србија, обишао је председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић, са сарадницима. За извођача радова у овој фази пројекта, након спроведеног тендера, изабрано је  Друштво МД Градња Инжењеринг Транспорт- Ниш. Планирано је да радови по пројекту буду завршени до 15.октобра 2012. Драган Миленковић, оснивач и председник Друштва МД Градња Инжењеринг Транспорт потврдио јке да ће сви планирани радови бити завршени у датом року.

Општини Палилула, као партнеру општини Бобов Дол на пројекту CoulTour, припало је за ове намене 121.666 еура, које је издвојила ЕУ-из програма ИПА фонда. „Као што и сами можете да видите, због несавесних грађана и зуба времена, дошло је до ломљења плоча у Амфитетру, оштећења спомен обележја, до нарушавања животне средине, гомилањем отпада, пластичних флаша, кеса - рекао је заинтересованим представницима медија, председник општине Палилула Бобан Џунић. У општини Палилула покренули смо иницијативу да се осим уређења „Бубња“ из пројеката, обезбеди и одређени видео надзор и стално одржавање овог Спомен комплекса. Потребно је да уз подршку медија делујемо и на свест људи као би променили одређене навике и спречили гомилање дивљих депонија-нагласио је Џунић. Очекујемо подршку Града, надлежних Управа и јавно-комуналних предузећа, организација цивилног друштва.

По речима Милоша Стојадиновића, менаџера пројекта, осим реконструкције поломљених седишта у Амфитеатру биће постављене и клупа на ширем подручју парка, уређене стазе, спомен обележја унутар парковских површина, реконструкција чесме и платоа, вејника. Овај пројекат се реализује у оквиру програма прекограничне сарадње Србија Бугарска и представља део активности на уређењу овог комплекса. Надамо се новим донацијама јер имамо простора за даљи рад на проширењу садржаја пројекта. Потребно је реконструисати струјну мрежу, водоводну мрежу, расвету и техничко обезбеђење, поставити покретне тоалете, развити програмске садржаје који би привукли посетиоце, туристе, отворити информативно-туристички центар, пулт за видео и филмске пројекције.

Општи циљ пројекта је да промовише развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре везану за културно и историјско наслеђе у Бобовом Долу и Палилули и повећати културну размену између две општине. Појединачни циљеви пројекта су: Изградња амфитеатра у Бобовом Долу и реконструкција постојећег амфитеатра Спомен парка „Бубањ“ у Палилули; Креирање одрживе животне средине за архитектонски приступ за особе са инвалидитетом; Створити културну размену и упознавање са културним традицијама обе заједнице; Стварање услова за убрзан развој културног туризма у прекограничном региону; Развити водич који описује културне и туристичке атракције обе општине. Садржаји и активности које инпресионирају. У отежаним условима пословања и драстичног пада стандарда становништва, пројекти ове врсте и донаторска финансијска средства намењена развоју заједнице, су драгоцени. Општина Палилула је добар пример успешног рада и планирања развоја организације локалне самоуправе. (Текст и фото: Драган Видојковић)

Фотографије